Naar de Roots..
Chinese kruiden gerangschikt

Traditionele Chinese Geneeskunde (TCM) en acupunctuur

De uitgangspunten van TCM volgen uit de Chinese kosmologie en zijn gebaseerd op de Tao, Yin en Yang en de Vijf Elementen (De verschillende energieën van de Vijf Elementen worden weerspiegeld in de Vijf Seizoenen).
In TCM zijn er meerdere behandelmethoden mogelijk waarvan - in het Westen - acupunctuur de bekendste is. Andere methoden zijn behandelingen met Moxa, Kruiden (zie hiernaast; in China het belangrijkst), Tui-na-massage, Cupping, Qi-Gong en Healing Tao (energetische oefeningen).
 

Hoe werkt acupunctuur?

Eeuwen lang kennen de Chinezen een onzichtbaar netwerk van kanalen (meridianen) die Qi (levensenergie) transporteren. De Qi stroomt door het lichaam in een constante beweging als water in een rivierbedding. Via acupunctuurpunten kunnen we toegang krijgen tot deze interne circulatie van Qi. Daar waar de Qi niet vrij kan stromen ontstaan blokkades welke leiden tot lichamelijk of psychisch ongemak en zelfs ziekte. Door gericht met naaldjes te prikken wordt een tekort, teveel of een blokkade van de Qi in de meridianen hersteld. Hierdoor wordt de doorstroming en daarmee de gezondheid bevorderd en wordt het zelfhelend vermogen hersteld.  
Voor de behandeling haalt de acupuncturist belangrijke informatie uit waarnemingen zoals de kwaliteiten van de pols, emoties, kleur, geur en stemgeluid van de cliënt. Een samenhangend geheel van bevindingen leidt dan tot een diagnose.

Nieuwe vormen van acupunctuur?

Naast de op TCM gebaseerde acupunctuur volgens de meridianen zijn in de laatste decennia moderne vormen ontwikkeld gebaseerd op het reflexzone-principe, hieronder vallen ooracupunctuur (onder meer effectief bij het bestrijden van verslaving) en schedelacupunctuur.
Een nieuwe ontwikkeling is ook de segmentale acupunctuur die zich baseert op de embryonale segmentatie. Deze segmentatie vind je in het lichaam terug in de wervelkolom en de per wervel uittredende zenuwen.
Deze nieuwe ontwikkelingen bieden extra therapeutische mogelijkheden en sommige daarvan gebruik ik ook.